Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom.

U redu
small logo

Koji su simptomi
prehlade i gripa?

Uzrok nastanka gripa je virus koji se prenosi kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe.

KOJI SU SIMPTOMI PREHLADE I GRIPA?1

Klinička slika prehlade zavisi od virulentnosti uzročnika i imunog sistema pacijenta. Inkubacija traje od nekoliko časova do dva dana. U početku postoje talasi hladnoće i toplote (jeza), malaksalost, subfebrilnost i zapušen nos. U sledećem stadijumu bolesti javlja se obilna sekrecija iz nosa, nerazlikovanje mirisa (anosmija), glavobolja i izraženija malaksalost. U sledećoj fazi bolesti, do tada bistri sekret postaje zamućen, mukozan i gust.

Ukoliko se ne započne simptomatska terapija nazalnim dekongestivima (kapima za nos), antipireticima, pojačanom vitaminskom terapijom kao i mirovanjem, mogu se razviti komplikacije.

Najčešće komplikacije prehlade su: sinuzitis, akutni otitis i tonzilofaringitis.

Grip je akutna bolest sa kratkom inkubacijom i izraženim simptomima. Nakon što virus zarazi čoveka, potrebno je jedan do dva dana do pojavljivanja prvih simptoma bolesti. Pacijenti se žale na izraženu malaksalost, bol u mišićima, visoku temperaturu koja može da traje i nekoliko dana, glavobolju, suvi kašalj, zapušen nos i gubitak apetita. Pojava produktivnog kašlja obično je znak sekundarne bakterijske infekcije, a najteže komplikacije se manifestuju teškom opstrukcijom disajnih puteva i upalom pluća. Kod većine pacijenata simptomi slabe nakon dva do tri dana, a prestaju nakon nedelju dana.

Uzrok nastanka gripa je virus koji se prenosi kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe.
  1. Specijalista Otorinolaringologije, Prof. dr Jovica Milovanović, Autorsko delo: SNUP u svim dozama, saveti za pacijente, Beograd, 2015.

Šta je lek SNUP
i čemu je namenjen?

Saznajte više
SNUP rastvor za nos će vam rešiti sve probeme sa disanjem